Dejtonski mirovni sporazum - Umijeće pregovaranja: Kako završiti rat | FAMA Kolekcija
English
FAMA Metodologija
FAMA Kolekcija
Dejtonski mirovni sporazum

1.

Prolog

Edukacijski ‘Study Table’ (Mapiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, 2015) (Fotografija: Jasmina Murga Vidović)

Dejtonski mirovni sporazum, potpisan 1995. godine, je živi proces koji se može posmatrati kao (1) složen politički i pravni dokument čija je implementacija podložna različitim tumačenjima i (geo)političkim utjecajima; i (2) kao umjetnost pregovaranja kojom je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, FAMA Metodologija se fokusirala na umjetnost pregovaranja mapirajući zamršenu matricu američke 'šatl-diplomatije' i 'neposrednih mirovnih pregovora' u zračnoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu, Ohio. Po našem mišljenju, ovo je način na koji se može steći uvid u temu kako bi se pomoglo današnjim i budućim generacijama da shvate uzroke i posljedice nastanka mirovnog sporazuma.

U svijetu koji je često zamagljen iskrivljenim informacijama i narativima, pojavljuje se imperativ prikazivanja činjenica o ​​složenim historijskim događajima. Rad FAMA-e u ovoj oblasti od 1992. godine potvrđuje našu opredijeljenost za očuvanje i prenošenje faktografskih hronika koje su dovele do kraja razornog rata u Bosni i Hercegovini. Ukazujući na ovu potrebu, FAMA Metodologija predstavlja 'Modul: prenos znanja / Dejtonski mirovni sporazum / Umijeće pregovaranja - Kako završiti rat'.

Naše bavljenje ovom temom započelo je 1997. godine i postepeno se razvijalo kroz pojedinačne projekte koji se bave Dejtonskim sporazumom iz različitih perspektiva i u različitim multimedijalnim formatima. Svaki od ovih projekata predstavljen je kao samostalni obrazovni model u produkcijskom formatu prilagođenom svom vremenu. Kada smo počinjali, nismo mogli unaprijed znati u kojem smjeru će se razvijati naš rad na 'Dejtonu'. Ipak, znali smo da će svaki projekat izdržati test vremena i biti finaliziran u formatu koji smo nazvali Modul: Prenos znanja.

Danas ne otvaramo samo hronološki prozor naše metodologije, već i pokrećemo nove obrazovne i komunikacijske modele koji su prilagodljivi i koji mogu odgovoriti na izazove 21. stoljeća. Nadamo se da ovaj modul doprinosi nijansiranom razumijevanju rješavanja sukoba, nudeći spoznaje koje odjekuju i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Dejtonski mirovni sporazum nije samo mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini; to je prilika da se uči zašto i kako je mirovni sporazum nastao, fokusirajući se na umijeće pregovaranja i na načine kako okončati rat. Nadamo se da će vam 'Modul: prenos znanja' omogućiti da kontekstualizirate i vizualizirate događaje koji su obilježili kraj 20. stoljeća i koji i dalje oblikuju budućnost Bosne.

ŠEMATSKI PRIKAZ

Modul je organiziran u osam kontekstualnih kategorija s pratećim referencama, omogućujući korisniku da prati priču hronološkim redoslijedom uključivanjem u multimedijski sadržaj koji je prilagođen za svaki odjeljak:

  • POZADINA: Postavlja se kontekst za raspad Jugoslavije (1991-1999.) i rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995.).
  • PREKRETNICA: Ukazuje se na niz događaja (ljeto 1995.: genocid u Srebrenici, tragedija na Igmanu, masakr na tržnici Markale i zračni udari NATO-a) koji su utjecali na promjenu američke politike prema BiH i ponovo pokrenuli diplomatske napore da se okonča rat.
  • AMERIČKA 'ŠATL-DIPLOMATIJA': Mapiranje svih putovanja i telefonskih poziva koje je obavio američki pregovarački tim na čelu s Richardom Holbrookeom s ciljem dobivanja saglasnosti svih strana da pristanu na neposredne mirovne pregovore.
  • PREGOVORI U DEJTONU: Usmjeravanje fokusa na 21 dan neposrednih mirovnih pregovora u avio-bazi Wright-Patterson u Dejtonu, Ohio (1.-21.11.1995.) i parafiranje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini(Dejtonski mirovni sporazum).
  • POČETAK IMPLEMENTACIJE: Promišljanje o tri ključna događaja u decembru 1995. godine koji su bili nužni za početak provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma: (1) Londonska konferencija o provedbi mira; (2) Pariška ceremonija potpisivanja i (3) Dolazak trupa IFOR-a u BiH.
  • PROCES U TOKU…: Pet ključnih obljetnica (Dejton@5-10-15-20-25 godina) simbolične su prilike za razmišljanje o Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom napretku. Naš pristup dekodiranju prioriteta i prepreka bio je vizualizirati najčešće spominjanu terminologiju iz polugodišnjih izvještaja OHR-a o napretku za generalnog sekretara UN-a i Vijeće sigurnosti.
  • KAKO MAPIRATI PRIČU: Od 1997. godine, FAMA je razvila i implementirala nekoliko projekata u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ovaj odjeljak prezentira svaki pojedinačni projekat u svrhu pružanja dodatnog konteksta, iskustva i informacija.
  • PERCEPCIJE: Ovdje pojašnjavamo istraživačko-uredničko-kreativnu metodologiju koja je u pozadini svakog FAMA-inog projekta koji su uspjeli da mapiraju Dejtonski mirovni sporazum i da široj publici pojasne umijeće pregovaranja.
  • REFERENCE: U posljednjem odjeljku navedeni su impresum, izvori korišteni u modulu, uvjeti korištenja sadržaja za medije i javnost te FAMA kontakt podaci i informacije o društvenim medijima.