Edukacijski paket Govorna istorija: Opsada Sarajeva 1992.-1996. (video-materijal)


Godina proizvodnje
2000.
MJESTO PROIZVODNJE
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Originalni format
edukacijski paket (prvobitni)
Jezik
bosanski i engleski
Tema
Integracija projekta Govorna istorija: opsada Sarajeva 1992.-1996. kroz edukacijske inicijative, promociju i donacije edukacijskih paketa obrazovnim institucijama, medijskim kućama i bibliotekama.
Period implementacije
2000. – traje još uvijek
Pokrivenost/doseg
Sarajevo / Jugoistočna Evropa / globalni
Opis
Stalna Inicijativa da se u okviru države, regije i na širem međunarodnom planu projekat Govorna istorija promovira i integrira kao novi edukacijski model. U toku tog procesa je donirano preko 500 edukacijskih paketa obrazovnim institucijama, muzejima, istraživačkim institutima i bibliotekama. U okviru inicijative organizuju se javne manifestacije, predavanja, seminari, radionice, intervjui, a podržana je i medijskom kampanjom.
Donator
FAMA

FAMA TIM

Donatori u ime FAME
Suada Kapić i Miran Norderland
Administracija / distribucija
Šemsa Mehmedović, Sanja Mizić, Marina Banić
Autorska prava
© FAMA International

Metodologija

Sve one koji posmatraju, uočavaju, upućuju i objašnjavaju mogućnost masovnog uticaja čini svojevrsnom elitom. Ali pogrešnim metodama i nečistim porivima masovni uticaj vremenom može izazvati katastrofalne posljedice. FAMA, prva nezavisna multimedijalna kompanija u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je s punom sviješću o osjetljivosti područja u koje ulazimo. Na početku raspada Jugoslavije znali smo da će dokumenati svih vrsta i formata ostati da odlučuju o sudbinama onovremenih i svih budućih generacija. Stoga smo, slijedeći lične principe, odlučili da koristimo metodologiju činjenica, govorne istorije, dokumentovanog dokumenta. Zahvaljujući jedinstvenom talentu za uvid u veliku sliku, razvili smo metodu koja u nekoliko faza omogućuje da se 'očigledno učini vidljivim'.

Faza 1
Uvid. Događaje posmatrati otvorenog uma, s pozicije posmatrača a ne učesnika, registrovati postojeće elemente posmatranog fenomena i potom ih uvezati, uočiti rane znake nastajućeg dominantnog trenda koji će pokrenuti novi proces uzroka i posljedica.

Faza 2
Govorna istorija. Istraživanje nastaviti putem govorne istorije: svaki učesnik posmatranog događaja govori o onom dijelu u kom je sam učestvovao, ne dajući komentare u vezi s drugim učesnicima. Postojeći elementi se snimaju u foto/video formatu.

Faza 3
Strukturiranje istraživanja. Utvrđene činjenice i dokumentovane dokumente o određenom događaju, periodu ili fenomenu složiti u adekvatnu strukturu kojom se znanje o tom događaju, periodu ili fenomenu publici prenosi u njima prihvatljivom formatu. Izostaviti svako upućivanje na zaključak. Čitaocu, gledaocu, učeniku, istraživaču... prepušta se da sami izvode zaključke na osnovu datog formata.

Faza 4
Formatiranje istraživanja. Strukturu pretvoriti u popularni format za masovnu upotrebu (mape, albumi, filmovi, enciklopedija).

Faza 5
Kreiranje edukacijskog paketa. Izučavanje perioda 1991.-1999. je naš jedini prilog njegovom tumačenju: formirali smo edukacijski paket čiji pojedini dijelovi služe za različite stepene edukacije.

Edukacijski paket: Govorna istorija o Opsadi Sarajeva 1992.-1996. (video-materijal)

Poslijeratni razvoj društva donio je nove probleme, uključujući i pristrana tumačenja perioda 1992.-1996. i opsade Sarajeva. Sada, kao i tada, potpuno uvjereni da jedino metoda govorne istorije i dokumentovanih dokumenata pruža mogućnost objektivnih tumačenja, odlučili smo da video-pakete projekta Govorna istorija doniramo institucijama koje se bave ili će se baviti tumačenjem ovog perioda. Tom inicijativom smo htjeli onemogućiti političke manipulacije i korištenje istorije za dnevne političke potrebe, ali smo se brzo uvjerili da temeljan i odgovoran pristup edukaciji ili informisanju nije neminovno ono što se traži. Shvatili smo i to da smo na vrijeme obezbijedili svoj prilog tumačenju tog perioda: lokalni, regionalni i strani istraživači rade na našim projektima i ugrađuju ih u svoja istraživanja, a kasnije i u edukaciju.