Dosije: ProvoĐenje Dejtonskog mirovnog sporazuma (politički TV-dokumentarac)


Godina proizvodnje
1997.
MJESTO PROIZVODNJE
Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Dayton, OH i Washington D.C., SAD
Originalni format
Politički TV-dokumentarac – prvi program domaće proizvodnje o provođenju mirovnih pregovora.
Jezik
engleski i bosanski
Tema
Implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma
Period istraživanja
1995.-1997.
Pokrivenost/doseg
Bosna i Herzegovina / SAD
Opis
Dokumentarni dosije u dvije epizode (svaka od po 60-75 minuta). Prva epizoda prikazuje mirovne pregovore i osnovni okvir implementacije; istorijski kontekst je prikazan kroz dosjee Slobodana Miloševića (predsjednika Srbije), Franje Tuđmana (predsjednika Hrvatske) i Alije Izetbegovića (predsjednika Bosne i Hercegovine). Druga epizoda tretira pitanja granica i protokole razmjene teritorija između dva entiteta (Federacije Bosne i Hercegovine i Republike srpske). Cilj projekta je bio započinjanje široke javne rasprave o mirovnim pregovorima.
PRODUKCIJA
FAMA

FAMA TIM

Izvršni producent
Suada Kapić
Urednik
Miran Norderland
Dosjei o predsjednicima (novinari)
Jelena Lovrić (Franjo Tuđman);
Vildana Smailbegović (Alija Izetbegović);
Vlastimir Mijović (Slobodan Milošević)
Voditeljice
Senada Kreso i Donna Williams
Tim TV-producenata
SAGA i WHIO TV – Kanal 7
Dizajn
Ajna Zlatar
Autorska prava
© FAMA International

Metodologija

Sve one koji posmatraju, uočavaju, upućuju i objašnjavaju mogućnost masovnog uticaja čini svojevrsnom elitom. Ali pogrešnim metodama i nečistim porivima masovni uticaj vremenom može izazvati katastrofalne posljedice. FAMA, prva nezavisna multimedijalna kompanija u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je s punom sviješću o osjetljivosti područja u koje ulazimo. Na početku raspada Jugoslavije znali smo da će dokumenati svih vrsta i formata ostati da odlučuju o sudbinama onovremenih i svih budućih generacija. Stoga smo, slijedeći lične principe, odlučili da koristimo metodologiju činjenica, govorne istorije, dokumentovanog dokumenta. Zahvaljujući jedinstvenom talentu za uvid u veliku sliku, razvili smo metodu koja u nekoliko faza omogućuje da se 'očigledno učini vidljivim'.

Faza 1
Uvid. Događaje posmatrati otvorenog uma, s pozicije posmatrača a ne učesnika, registrovati postojeće elemente posmatranog fenomena i potom ih uvezati, uočiti rane znake nastajućeg dominantnog trenda koji će pokrenuti novi proces uzroka i posljedica.

Faza 2
Govorna istorija. Istraživanje nastaviti putem govorne istorije: svaki učesnik posmatranog događaja govori o onom dijelu u kom je sam učestvovao, ne dajući komentare u vezi s drugim učesnicima. Postojeći elementi se snimaju u foto/video formatu.

Faza 3
Strukturiranje istraživanja. Utvrđene činjenice i dokumentovane dokumente o određenom događaju, periodu ili fenomenu složiti u adekvatnu strukturu kojom se znanje o tom događaju, periodu ili fenomenu publici prenosi u njima prihvatljivom formatu. Izostaviti svako upućivanje na zaključak. Čitaocu, gledaocu, učeniku, istraživaču... prepušta se da sami izvode zaključke na osnovu datog formata.

Faza 4
Formatiranje istraživanja. Strukturu pretvoriti u popularni format za masovnu upotrebu (mape, albumi, filmovi, enciklopedija).

Faza 5
Kreiranje edukacijskog paketa. Izučavanje perioda 1991.-1999. je naš jedini prilog njegovom tumačenju: formirali smo edukacijski paket čiji pojedini dijelovi služe za različite stepene edukacije.

Dosije: Provedba Daytonskog mirovnog sporazuma (Politički TV-dokumentarac)

Opsada Sarajeva i rat u BiH su završeni potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za nas je bilo važno obraditi temu završetka opsade: kako se završio rat, i kako je prestala opsada. U tu svrhu smo odlučili koristiti knjigu glavnog konstruktora ovog sporazuma. To je bio jedini način da dokumentujemo – mapiramo pregovore koji su doveli do završetka opsade grada. Htjeli smo istražiti i kako će se taj sporazum implementirati.

O projektu

Ovaj dosije je bio prvi politički TV-dokumentarni program domaće proizvodnje o Dejtonskom mirovnom sporazumu emitovan u oba bh. entiteta. Cilj je bio objasniti složena pitanja sporazuma i istražiti kako se ona provode. FAMA je ovim putem nadokandila nedostatak ovih informacija u medijima i ljudima u Bosni i Hercegovini pružila stručnu, vrlo objektivnu i politički neutralnu raspravu o Dejtonskogm sporazumu i načinima na koji sporazum utječe na građane i njihovu zemlju.

U nastojanju da pruži pregled ključnih segmenata i lokalnih i međunarodnih planova za provedbu ovog ugovora, u BiH i SAD je osnovano nekoliko medijskih centara. Studio u Sarajevu je imao ključnu ulogu u vođenju intervjua s lokalnim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Tu je pripremljena i analitička dokumentacija za profile predsjednika koji su potpisali mirovni sporazum i tokom rata u BiH bili ključne političke figure: Slobodana Miloševića (Srbija), Alije Izetbegovića (BiH) i Franje Tuđmana (Hrvatska). Sarajevski studio je koordinirao i izvještaje s terena iz oba bh. entiteta. Izvještajima se pružala potpunija slika o lokalnoj političkoj sceni, politici međunarodne zajednice i životu stanovništva. Studiji u Daytonu i Washingtonu DC imali su zadatak da objasne strukturu i važnost sporazuma, te budućnost njegove provedbe.