Survival Art Museum '92. (Bomba od želea)


Godina produkcije
1992.
Lokacija postavke
Dom izviđača Sarajevo
Zemlja proizvodnje
Bosna i Hercegovina
Originalni format
multimedijalna instalacija: izložbeni paviljon, teatarske predstave, filmske projekcije, muzički koncerti
Jezik
bosanski
Tema
Opsada Sarajeva 1992.: hommage praktičnom, kulturnom i personalnom preživljavanju; očuvanje i prikaz inovativnosti, ingenioznosti i kreativnosti građana Sarajeva. Ovaj projekat je prvi organizovani oblik duhovnog i kulturnog otpora mehanizmu terora u Sarajevu pod opsadom.
Period istraživanja
1992.
Pokrivenost/doseg
Sarajevo pod opsadom/globalni kroz medijske izvještaje
Sadržaj
Multimedijska instalacija: paviljon Survival Art Museum bio je rekonstrukcija tradicionalnog doma u gradu pod opsadom, izgrađen u prirodnoj veličini od recikliranih materijala; sadržaji su bili artefakti i inovacije, umjetnička izložba, izložba ratne 'mode', filmske projekcije, koncerti i teatarske predstave.
Napomena
Ovo je bila prva faza projekta koji će kulminirati u Muzeej opsade Sarajeva 1992.-1996. čije se otvaranje planira 2014. u Sarajevu.
PRODUKCIJA
FAMA

FAMA TIM

Autorica/Producentica
Suada Kapić
Arhitektica
Ognjenka Finci
Dizajn
Amra Zulfikarpašić
Umjetnička instalacija
Nedžad Begović
Film
Zdravko Grebo
Glumci
Amina Begović, Mirza Halilović, Žan Marolt
Autorska prava
© FAMA International

Metodologija

Sve one koji posmatraju, uočavaju, upućuju i objašnjavaju mogućnost masovnog uticaja čini svojevrsnom elitom. Ali pogrešnim metodama i nečistim porivima masovni uticaj vremenom može izazvati katastrofalne posljedice. FAMA, prva nezavisna multimedijalna kompanija u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je s punom sviješću o osjetljivosti područja u koje ulazimo. Na početku raspada Jugoslavije znali smo da će dokumenati svih vrsta i formata ostati da odlučuju o sudbinama onovremenih i svih budućih generacija. Stoga smo, slijedeći lične principe, odlučili da koristimo metodologiju činjenica, govorne istorije, dokumentovanog dokumenta. Zahvaljujući jedinstvenom talentu za uvid u veliku sliku, razvili smo metodu koja u nekoliko faza omogućuje da se 'očigledno učini vidljivim'.

Faza 1
Uvid. Događaje posmatrati otvorenog uma, s pozicije posmatrača a ne učesnika, registrovati postojeće elemente posmatranog fenomena i potom ih uvezati, uočiti rane znake nastajućeg dominantnog trenda koji će pokrenuti novi proces uzroka i posljedica.

Faza 2
Govorna istorija. Istraživanje nastaviti putem govorne istorije: svaki učesnik posmatranog događaja govori o onom dijelu u kom je sam učestvovao, ne dajući komentare u vezi s drugim učesnicima. Postojeći elementi se snimaju u foto/video formatu.

Faza 3
Strukturiranje istraživanja. Utvrđene činjenice i dokumentovane dokumente o određenom događaju, periodu ili fenomenu složiti u adekvatnu strukturu kojom se znanje o tom događaju, periodu ili fenomenu publici prenosi u njima prihvatljivom formatu. Izostaviti svako upućivanje na zaključak. Čitaocu, gledaocu, učeniku, istraživaču... prepušta se da sami izvode zaključke na osnovu datog formata.

Faza 4
Formatiranje istraživanja. Strukturu pretvoriti u popularni format za masovnu upotrebu (mape, albumi, filmovi, enciklopedija).

Faza 5
Kreiranje edukacijskog paketa. Izučavanje perioda 1991.-1999. je naš jedini prilog njegovom tumačenju: formirali smo edukacijski paket čiji pojedini dijelovi služe za različite stepene edukacije.

Survival Art Museum '92 (Bomba od želea)

Dva mjeseca nakon što je grad totalno zatvoren, postalo je jasno da novu realnost (razaranje, granatiranje, izloženost snajperskoj vatri, protjerivanje, prestanak komunikacija, nemogućnost izlaska iz grada) moramo prihvatiti kao permanentno stanje. Prihvatiti izvrnutu normalnost kao normalnost značilo je promijeniti način mišljenja i prihvatiti da su sve dotadašnje navike izgubljene kao mjerila nestale civilizacije. U potrebi za ravnotežom smo shvatili da ako oni ruše, mi moramo graditi. I tako je počeo proces uspostavljanja ravnoteže između destrukcije i konstrukcije (Bosanska kuća je bila jedini objekat izgrađen u Sarajevu tokom 1992.-1996.), straha i slobode, gladi i kreacije, hladnoće i rada kao zakona opstanka.

O projektu

Survival Art Museum '92. ('Bomba od želea') je dio FAMA-projekta Opstanak. Radi se o izložbi u kojoj se susreću dvije teme: rekonstrukcija za vrijeme opsade i umijeće preživljavanja. Centralni dio izložbe je Bosanska kuća, jedina građevina podignuta u Sarajevu za vrijeme opsade, napravljena od ruševina – dijelova kasarne jugoslovenske vojske i ostataka razorenih kuća. Projekat uključuje i Ekran snova – filmove o predratnom Sarajevu; Bosanske magične lonce – izložbu ratnih jela; Modu mahale – 20 ratnih uniformi koje su se viđale na ulicama Sarajeva; Piknik za vodu – izložbu kanistera i kolica za nošenje vode; Peći ljubavi – zbirku ručno rađenih peći; Bumerang oružje – municija napravljena od granata ispaljenih na Sarajevo; Sjene u tami – ručno rađene svjetiljke, teVodič za preživljavanje.