UMIJEĆE ŽIVLJENJA (TV-INTERVJUI)


Godina produkcije
1991. - 1992.
Mjesto produkcije
Sarajevo, BiH i Beograd, Srbija
Zemlja proizvodnje
Bosna i Hercegovina
Format
individualni TV-intervjui
Jezik
bosanski/hrvatski/srpski
NB
Trenutno ne postoji prevod niti titlovi na engleskom jeziku
Tema
Analiza političke, ekonomske i društvene situacije u bivšoj Jugoslaviji
Period istraživanja
1990. – 1991.
Pokrivenost programoM
Bivša Jugoslavija – emitovanje iz više RTV stanica
Koncept
Ličnosti visokog profila (političari, intelektualci, umjetnici, poslovni ljudi, novinari) intervjuirani su o osobnim pogledima na događaje 'koji su oblikovali predratno razdoblje'. Razgovori su unaprijed snimani.
Lista gostiju: Svetlana Knjazev-Adamović; Marko Oršolić; Stojan Cerović; Vesna Pešić; Rade Šerbedžija; Dragan Veselinov; Vida Ognjenović; Aleksandar Nenadović; Nebojša Popov; Tarik Haverić; Milovan Đilas, Esad Čimić, i Miloš Vasić.
Intervjui koji su trenutno dostupni: Milovan Đilas, Esad Čimić, Marko Oršolić i Milos Vasić.
Broj sezona
1
Broj epizoda
14
Trajanje epizode
45-60min
PRODUKCIJA
FAMA

FAMA TIM

Izvršni producenti
Suada Kapić, Neven Popović
Urednik/voditelj
Dragan Babić
Saradnik
Strajo Krsmanović
Autorska prava
© FAMA International

Metodologija

Sve one koji posmatraju, uočavaju, upućuju i objašnjavaju mogućnost masovnog uticaja čini svojevrsnom elitom. Ali pogrešnim metodama i nečistim porivima masovni uticaj vremenom može izazvati katastrofalne posljedice. FAMA, prva nezavisna multimedijalna kompanija u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je s punom sviješću o osjetljivosti područja u koje ulazimo. Na početku raspada Jugoslavije znali smo da će dokumenati svih vrsta i formata ostati da odlučuju o sudbinama onovremenih i svih budućih generacija. Stoga smo, slijedeći lične principe, odlučili da koristimo metodologiju činjenica, govorne istorije, dokumentovanog dokumenta. Zahvaljujući jedinstvenom talentu za uvid u veliku sliku, razvili smo metodu koja u nekoliko faza omogućuje da se 'očigledno učini vidljivim'.

Faza 1
Uvid. Događaje posmatrati otvorenog uma, s pozicije posmatrača a ne učesnika, registrovati postojeće elemente posmatranog fenomena i potom ih uvezati, uočiti rane znake nastajućeg dominantnog trenda koji će pokrenuti novi proces uzroka i posljedica.

Faza 2
Govorna istorija. Istraživanje nastaviti putem govorne istorije: svaki učesnik posmatranog događaja govori o onom dijelu u kom je sam učestvovao, ne dajući komentare u vezi s drugim učesnicima. Postojeći elementi se snimaju u foto/video formatu.

Faza 3
Strukturiranje istraživanja. Utvrđene činjenice i dokumentovane dokumente o određenom događaju, periodu ili fenomenu složiti u adekvatnu strukturu kojom se znanje o tom događaju, periodu ili fenomenu publici prenosi u njima prihvatljivom formatu. Izostaviti svako upućivanje na zaključak. Čitaocu, gledaocu, učeniku, istraživaču... prepušta se da sami izvode zaključke na osnovu datog formata.

Faza 4
Formatiranje istraživanja. Strukturu pretvoriti u popularni format za masovnu upotrebu (mape, albumi, filmovi, enciklopedija).

Faza 5
Kreiranje edukacijskog paketa. Izučavanje perioda 1991.-1999. je naš jedini prilog njegovom tumačenju: formirali smo edukacijski paket čiji pojedini dijelovi služe za različite stepene edukacije.

'Umijeće življenja' (TV-intervjui)

Nakon perioda komunizma i kontrolisanih i cenzurisanih medija, uveli smo slobodni govor, necenzurisana pitanja, smijeh na račun politike i političara, otvarali opasna pitanja koja smo postavljali onima koji donose odluke i, kao što će se u slučaju nekih od njih kasnije ispostaviti, pripremaju rat.

O projektu

Lista gostiju: Svetlana Knjazev-Adamović; Marko Oršolić; Stojan Cerović; Vesna Pešić; Rade Šerbedžija; Dragan Veselinov; Vida Ognjenović; Aleksandar Nenadović; Nebojša Popov; Tarik Haverić; Milovan Đilas, Esad Čimić, i Miloš Vasić.